معرفی کتاب دیزاینر استراتژیک

معرفی کتاب دیزاینر استراتژیک

نویسنده کتاب: دیوید هولستون

به طور کلی، این کتاب درباره چیست؟

مهم‌ترین سؤال دیزاینرها این است که چگونه کار خوب دیزاین کنند و با مشتریانشان روابط خوب بسازند.  کتاب دیزاینر استراتژیک سعی می کند به همین دو سوال اساسی پاسخ دهد. این کتاب بر اساس پژوهشی نوشته شده است که در آن ۱۰۰ دیزاینر، محقق و مدرس حوزه دیزاین مشارکت داشته‌اند.  نویسنده در طول یازده فصل، چارچوبی ارائه می‌دهد که معتقد است از طریق آن اولاً همکاری بین دیزاینر و سفارش‌دهنده به خوبی شکل می‌گیرد و ثانیا دیزاین می‌تواند مسئولیت بیشتری در حل مسائل کسب و کار بپذیرد.

حرف اصلی این کتاب چیست؟

این کتاب می‌خواهد بگوید که دیزاینرهای امروزی باید درک درستی از چگونگی شکل‌گیری استراتژی کسب‌وکار داشته باشند؛ با استفاده از روش‌ها و ابزارهای کارآمد بتوانند نیازهای مخاطب را شناسایی کنند و به راحتی با زبان کسب‌وکار صحبت کنند. تنها با پر شدن خلأ بین کسب‌وکار و رشته‌های مختلف دیزاین است که دیزاینرها می‌توانند برای خود اعتبار کسب کنند و اعتماد سفارش‌دهندگان را به دست آورند.

مسیری که این کتاب پیشنهاد می‌دهد چیست؟

این کتاب یک فرآیند ۷ مرحله‌ای برای دیزاین تعریف می‌کند. این مراحل عبارتند از:

  1. شکل‌گیری رابطه دیزاینر- مشتری
  2. تعریف مسأله
  3. تحقیق
  4. توسعه کانسپت
  5. توسعه دیزاین
  6. اجرا و پیاده‌سازی
  7. ارزیابی

البته باید به این نکته توجه کنیم که پروژه‌های دیزاین مسائلی هستند که معمولا از طریق یک مسیر خطی به راه‌حل نمی‌رسند. فرآیندهای خطی برای پروژه‌هایی مناسب هستند که یک خروجی از پیش تعیین‌شده دارند. در این فرآیندها نتایج هر مرحله تکمیل می‌شود و پس از آن مرحله بعدی شروع می‌شود. اکثر پروژه‌های دیزاین اطلاعات ناکافی دارند، نیازهایشان تغییر می‌کند یا اهدافشان از ابتدا روشن نیست.

در طرف مقابل، رویکرد دیگری به نام «اجایل» (Agile) وجود دارد. این روش، پاسخی به عدم کارایی روش‌های خطی است. در متد اجایل، پروژه می‌تواند در هرکدام از فازها شروع شود. و با کسب اطلاعات بیشتر، به مراحل بعدی یا حتی قبلی برود. انعطاف‌پذیری نسبت به تغییر، لازمه کار کردن در این چارچوب است. علاوه بر این، تکرار، جزئی جدانشدنی از متد اجایل است. در این روش به جای نهایی کردن دیزاین، دیزاینر اسکچ‌ها و پروتوتایپ‌های سریع از خروجی مورد نظر می‌سازد، از راه‌های مختلف آن را تست می‌کند و این فرآیند را آن‌قدر تکرار می‌کند تا  نتیجه‌ای که بتواند نیاز اولیه پروژه را برطرف کند، به دست آید.

با در نظر گرفتن این ملاحظات، نویسنده در فصل‌های مجزا فرآیند پیشنهادی خودش را توضیح می‌دهد.

این کتاب به درد چه کسانی می‌خورد؟

با وجود اینکه این کتاب بیشتر بر روی پروژه‌های گرافیک دیزاین تمرکز دارد، اما به خاطر  نگاه جامعی که به موضوع دیزاین دارد، فعالان سایر رشته‌های دیزاین نیز می‌توانند از مطالب این کتاب استفاده کنند. به عبارت دیگر، به نظر می‌رسد چارچوبی که این کتاب ارائه می‌کند، با تغییرات جزئی برای اکثر زیرشاخه‌های دیزاین قابل استفاده باشد. در عین حال نباید از این نکته غافل شویم که این کتاب برای افرادی بیشترین کارایی را خواهد داشت که یا مدیریت یک استودیو را بر عهده دارند و یا به طور شخصی خودشان تمام مراحل دیزاین را از گرفتن سفارش تا تحویل خروجی نهایی انجام می‌دهند.

نقاط قوت و ضعف این کتاب چیست؟

اصلی‌ترین نکته مثبتی که در مورد این کتاب می‌توانیم اشاره کنیم، نگاه سیستماتیک و ساختارمند نویسنده در تعریف فرآیند دیزاین و نگارش کتاب است.  این نگاه سیستماتیک به خواننده کمک می‌کند تا درک بهتری از کل فرآیند دیزاین به دست آورد.

از طرفی، در بعضی از فصل‌های کتاب،  وزن مطالب تئوریک بیشتر شده و کتاب از رسالت کاربردی که برایش تعریف شده دور می‌شود. همین موضوع ممکن است باعث شود این کتاب برای بعضی خوانندگان خسته‌کننده به نظر بیاید. در حالی که اگر از مباحث نظری مفصلی که در بعضی فصل‌ها آمده بگذریم، کتاب می‌تواند واقعا مفید باشد.\

نسخه زبان اصلی این کتاب را می‌توانید از کانال تلگرام من دانلود کنید.

افکار خود را به اشتراک گذارید