هویت بصری اپلیکیشن دابی
- مدیر هنری: آیدا مراقبتی
- طراح نشانه و قواعد هویت بصری: رامین پهلوان حسینی
- طراح گرافیک: شراره عزیزوند
- طراحی شده در استودیو دیزاین برندیست
تعریف مساله
دابی محصولی جدید است که قصد دارد با ورود به بازار اپلیکیشنهای فارسی جایگاه مناسبی در حوزه هوش مصنوعی و دستیار صوتی برای خود پیدا کند. این اپلیکیشن خدمات متنوعی به کاربر ارائه میدهد. خواندن اخبار روز، پخش پادکست و فیلم، اعلام وضعیت آب و هوا، قیمت دلار و ساعت، تنظیم زنگ هشدار و تقویم، برقراری تماس و فرستادن پیام از جمله خدماتی هستند که هماکنون در دابی قابل استفاده است.
دابی دو مزیت رقابتی اصلی دارد: مزیت اول، فارسی بودن زبان آن است. محصولات مشابه این حوزه، هیچکدام به زبان فارسی نیستند و نسخههای فارسی به لحاظ کارایی فاصله زیادی با استانداردهای بینالمللی دارند. مزیت دیگر دابی، بهبود مستمر از طریق یادگیری است. دابی این پتانسیل را دارد که در اثر استفاده کاربران، روز به روز توانایی بیشتری در پاسخگویی به آنها پیدا کند.
مخاطب دابی در وهله اول افرادی هستند که عاشق تکنولوژیاند، همگام با بهروزترین تغییرات این حوزه پیش میروند و در طبقه متوسط به بالای جامعه قرار دارند. این افراد با استفاده از دابی، این حس را دارند که نسبت به بقیه افراد جامعه متفاوت هستند؛ زیرا کاری را انجام میدهند که دیگران انجام نمیدهند. آنها از این موضوع احساس رضایت میکنند که از تکنولوژیای استفاده میکنند که حس «هوشمند بودن» را برایشان تداعی میکند. در مراحل بعدی، مخاطب دابی مرحله به مرحله گستردهتر خواهد شد و تمام کاربران گوشیهای هوشمند را در بر خواهد گرفت.
دابی برای ورود مؤثر به بازار، به هویتی احتیاج داشت که منعکسکننده ویژگیها و مزیتهای آن باشد، با مخاطبان هدف به خوبی ارتباط برقرار کند و در همه نقاط تماس برند، برای مخاطب تجربهای یکپارچه خلق کند. بر این اساس تصمیم گرفتیم تا با تدوین هویت مفهومی و بصری برند به این نیازها پاسخ دهیم. آنچه در ادامه می آید، گزارشی است از مراحل خلق این هویت.
هویت بصری
نقطه شروع هویت بصری برند دابی، هویت مفهومی آن بود. پس از تدوین سند هویت مفهومی، از آنجا که هویت بصری در ارتباط مستقیم با دو بخش «شخصیت» و «فیزیک و پیکره» است، این دو بخش را به عنوان پایه کار دیزاین در نظر گرفتیم. آرکتایپ برند دابی «جادوگر» است. یک برند جادوگر رویاها را به واقعیت تبدیل میکند. برندهای جادوگر قادر به درک دیدگاه های مختلف هستند و میتوانند دیگران را به این باور برسانند که هر کاری ممکن است. بر این اساس دابی برندی است که میتواند «هرچیزی را که قابل تصور است خلق کند.» دابی رباتی است که احساسات انسانی دارد؛ ولی در عین حال فراتر از جنسیت است. دابی باید حس «لذت» و «راحتی» را به مخاطب منتقل کند. همه این موارد در کنار یک اصل اساسی است و آن اصل این بود که عنصر «تکنولوژی» نقش مهمی در هویت دابی ایفا میکند.
با در نظر گرفتن همه این موارد تصمیم گرفتیم تا از عنصر کلاه جادوگر به عنوان تصویر اصلی نشانه استفاده کنیم؛ کلاهی که گوشهای یک خرگوش از آن بیرون آمده است. این تصویر بلافاصله مفهوم «جادوگر» را به ذهن بیننده منتقل میکند؛ جادوگری که در حال ارائه یک شعبده جدید است؛ جادوگری که میتواند «هرچیزی را که قابل تصور است خلق کند.» به لحاظ اجرایی، فرمها را نرم و مدور طراحی کردیم تا حس راحتی به مخاصب منتقل شود.
در محله بعدی، بُعد «تکنولوژی» را از طریق دو تمهید دیزاین به کار اضافه کردیم: نخست، نوع طراحی لوگوتایپ (نشانه نوشتاری) و دوم، انتخاب رنگ. لوگوتایپ فارسی را به گونهای طراحی کردیم که روحیهای مدرن و تکنولوژیک داشته باشد. فرمها را برروی گریدی منظم طراحی کردیم و در عین حال حالتی اغراقآمیز و جسورانه در تناسبات و ابعاد به آنها دادیم. سپس لوگوتایپ انگلیسی را بر اساس نسخه فارسی و با همان سبک و لحن طراحی کردیم. در انتخاب رنگ به سراغ رنگ های سبز و سرمهای رفتیم. این رنگها به لحاظ روان شناسی رنگ، بیشترین تداعی را برای محصولات و خدمات تکنولوژیک دارند.